Снимка: БулфотоЗа ново увеличение на цените на таксиметровите услуги във Варна

...
Снимка: БулфотоЗа ново увеличение на цените на таксиметровите услуги във Варна
Коментари Харесай

Таксиметровият бранш във Варна иска ново увеличение на цените

Снимка: Булфото

За ново нарастване на цените на таксиметровите услуги във Варна упорстват няколко браншови организации, научи Varna24.bg. Те са изпратили настояванията си до комисията по " Транспорт ", която ще заседава през днешния ден. 

" Независим Транспортен Синдикат АВТО 94 " желае минималната дневна цена да стане 1,00 лев денем и 1,20 нощем. Те още веднъж пазят позицията си, че возят на цени под себестойност и се превръщали в директен съперник на градския превоз. Освен това са се нараснали разноските за водачите. 

От Инициативен комитет на таксиметровите водачи във Варна насочат до комисията предложението за увеличение на минималната дневна цена за пробег на км от 0.75 лева на 0.97 лева и на минималната нощна цена от 0.85 лева на 1.07 лева Ето какво се показва в настояването им:

" Мотивите за това предложение са провокирани от рецесия в сектора, която визира и нашите клиенти. Положението на таксиметровите услуги в града е извънредно тежко заради всеобщ отлив на таксиметрови водачи и към този момент недостиг на коли, които са намалели съвсем двойно и не престават да понижават, сложен достъп до таксиметрови услуги през цялото денонощие и неизпълнени поръчки на клиентите. Големият трафик води до доста по-малко курсове и до понижаване на успеваемостта на услугата. 

През 2010 година при минимална заплата от 260 лева.в страната дневната цена е била 0.89 лева, а 10 години по-късно минималната заплата е съвсем към този момент 2 пъти по-висока, а цените на таксита с 20% по-ниски. За този интервал по данни на Национален статистически институт инфлацията се е нараснала два пъти. Тарифите на таксиметровите услуги във Варна не са променяни от години насам, само че разноските на таксиметровите коли се увеличават-заради огромните поправки, които се вършат, поради тапите, по-високите цени на сервизните услуги и не на последно място поради прелюдия общински налог, който надвишава 800 лв. за автомобил. За последната година цените на горивата са се усили с 30%. "

От Сдружение с нестопанска цел " Браншова организация на таксиметровите превозвачи и водачи в България " упорстват да бъде изработен обществен указател на одобрените таксиметрови стоянки за община Варна.

Те желаят още варненска община в незабавен порядък да предприеме нужните дейности за неотложно възобновяване на изчезналите или развалени пътни знаци, сигнализиращи съществуването на таксиметрови стоянки.

" Желаем да бъде проведена инспекция на всички таксиметрови стоянки /тъй като огромна част от тях не са обозначени според настоящите законови правила и липсва пътна маркировка. По закона за придвижване по пътищата знак Е20 " такси " обозначен с брой автомобили, би трябвало да е съпроводен с табела Т17 " Нарушителите се отстраняват наложително с техническо средство ", показват още от организацията. 

От " Авто 94 " упорстват още за следното: Изграждане на таксиметрови места на автобусни спирки в случай, че има опция за това с спомагателни джобове за прекъсване на таксита. 

Браншовата организация желае още да има таксиметрови места на входа на Морска гара пред новата пешеходна алея, пред басейн " Приморски ",  пред Морска администрация начело на паркинга,  пред " Римските терми " на ул. " Сан Стефано ",  пред Турският ресторант " Ориент " на ул. " Преслав ", срещу хотел " Модус " на спирката посока ИУ, на входа на летният спектакъл, на спирка " Делфинариум " посока комплексите, спирка " Акация " посока комплексите, в кв.Чайка паркинга над пазара,  пред съда над Курортна поликлиника, на паркинга пред Техникума по Химия на спирката от другата страна на " Почивка ", на базар " Левски " от двете страни на булеварда, пред дискотека " Плаза ", пред дискотека " Аваню " на паркинга пред Военноморско учебно заведение, на ул. Дубровник пред хотел " Сурбона ",  пред бл.18 на ул. " Дубровник ", пред Факултета по дентална медицина на спирката от двете страни на бул. " Цар избавител ", пред стадион " Спартак ", пред бар " Модера " на бул. " Ян Палах ", на пазара на ул. " Роза ", на ул. " Брегалница " до Студентските Общежитията на паркинга.

За стоянки се упорства още пред Втори корпус на ВИНС, на спирките по бул " Мария Луиза " и " Осми крайморски полк " там където е допустимо, пред Катедралата най-малко 25 места за таксита,  на всички спирки по бул. " Владислав " където е допустимо, пред Районен съд от двете страни на бул " Владислав ", на всички спирки по бул. " Сливница ", пред входа на Спешен център на МБАЛ,,Св. Анна ", на бул. " Св. Елена " в ж.к. " Вл. Варненчик " против пазара и пощата, на бул.,,Константин и Фуржин " против блок 407 в ж. к.,,Вл. Варненчик ", до блокове 121, 136, 131 в ж.к.,,Младост ", против блок 108 в ж. к.,, Младост ", до блок 55 ж.к. " Възраждане ", на спирка " Нептун ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР